Puig i Cadafalch House

Home
Puig i Cadafalch House

Puig i Cadafalch House

puigicadafalch_2

puigicadafalch_4

puigicadafalch_5

puigicadafalch_6

puigicadafalch_7

 

 

puigicadafalch_8_previo

puigicadafalch_9_previo

 

puigicadafalch_10_obra

puigicadafalch_11_obra

puigicadafalch_12_obra

 

 

 

puigicadafalch_13_emp

 

 

puigicadafalch_14_planta

 

 

puigicadafalch_15_seccion

 

 

 

puigicadafalch_16_fachada

 

 

 

puigicadafalch_17_fachada

 

 

Sisternes House (1st House designed by Puig i Cadafalch architect)

c. de Sant Simó 18, Mataró

Area:
197m2
Project:  
September de 2003
Execution:
April -Desember 2005 Renovation
Desember 2010 -February 2011 Facade
Author:
Ar47 Estudi d’arquitectura
Client: 
Privat
Contractor:
Ramon Canudas (Renovation)
Santi Borrell (Facade)
Photography:
Lluis Bernat
Roger Jornet (obra)
Expositions:
Exposició Mostra Maresme 2012. COAC Maig 2013
Exposició Premis Puig i Cadafalch 2012. COAC Maig 2013


Emplaçada en ple centre de Mataró, es tracta de la rehabilitació d’una casa de cos en tester considerada la primera obra de
Puig i Cadafalch, una casa d’estil modernista del 1891. La casa consta de planta baixa, pis i pati posterior elevat. Amb una sola cruixia de 5,6 m d’amplada, s’organitza a partir d’una escala central,  que divideix la planta en dues zones i una galeria posterior, que es va tancar posteriorment.

Catalogada com a BCIM, el Catàleg plantejava l’enderroc de la façana posterior de la galeria, que no forma part de l’obra original. Les petites dimensions de la casa feien necessari poder mantenir tancat aquest espai, on hi havia la cuina. La impossibilitat de trobar cap informació sobre la composició original d’aquesta façana, va obrir la possibilitat d’entendre tota la galeria com un cos annex, amb una “nova façana”, que al igual que el sòcol, emmarquen les façanes modernistes de Puig i Cadafalch. Aquesta nova façana és de composició contemporània, de grans obertures decalades, que es tanquen amb uns porticons corredissos (pendents de col·locació), que donen dinamisme i creen un joc compositiu que enriqueix el conjunt.

S’ha rehabilitat les façanes d’estil modernista, composades a partir de traces de relleus horitzontals de totxo vist, que també marquen les cantonades. En la façana principal destaquen els arcs de punt rodó amb rajoles vidriades i els treballs amb ferro forjat.

Interiorment s’ha apostat per conservar el màxim d’elements originals (terres hidràulics, sostres de bigues de fusta, escala amb volta…) respectant l’estructura i distribució original. Solsament es renoven totes les peces humides, per tal d’adaptar-les a les necessitats actuals. La cuina, que ocupa l’antiga galeria en planta baixa, s’obre a l’estar i al pati mitjançant la formació d’un gran dintell amb un pilar central. En la planta pis es construeix un nou bany en l’habitació principal. Al igual que la nova façana posterior, totes les noves actuacions tenen un llenguatge contemporani, que busca el contrast i el diàleg amb l’obra original d’estil modernista. El reduït pressupost del que es disposava  ha obligat a realitzar sols aquelles operacions realment imprescindibles, emfatitzant el joc entre el nou i el vell, el reformat i l’original.

Projectes

Tots