Casa de cos a Mataró

Home
Casa de cos a Mataró

Casa de cos a Mataró

02

03

04

5

6

7

8

9'

9

10

 

ar47_2_ALÇAT_Francescpaula

 

SEC-FUGADA

 

RESUM-PLANTES

SEC-LONG

 

ALÇ-FAÇANA-CARRER

 

EA

 

Rehabilitació de Casa de cos a Mataró 
Mataró

Superfície:
Superfície reformada: 317,24m²
Projecte:  
Desembre 2016 – Maig 2017
Execució:
juliol 2017 – setembre 2019
Promotor: 
privat
Autor:
Ar47 Estudi d’arquitectura
Estudi acústic:
Ivana Rossell
Constructor: 
Paleteria i serralleria _ Sancas Construccions
Estructura fusta _ Verdaguer Germans
Fusteria interior _ Jordi Teodoro
Instal·lacions _ Inmatec
Instal·lació solar fotovoltaica _ Solartradex
Façanes _ Santi Borrell
Jardineria _ Frèsia
Fotografía :
Lluis Bernat (4photos)
Roger Jornet (estat actual)
Col·laboradors:
Regina Altabás
Oriol Lloret

Sempre hem cregut que els projectes han de respondre a les necessitats i anhels dels seus promotors i usuaris, així que, quan un amic de tota la vida t’encarrega la rehabilitació d’una casa de cos, la il·lusió inicial es converteix en  màxima exigència. Es tracta de la rehabilitació d’una casa tradicional entre mitgeres a Mataró, construïda al 1.900, en un carrer de vianants, que té un nivell de protecció D de la seva façana i volumetria. El cos principal es conserva en l’estat original, mentre que les construccions annexes, aparegudes al pati, són posteriors.

La casa s’estructura a partir d’una escala central que organitza l’habitatge en dos estances, una a cada façana. L’escala puja fins la coberta, generant el seu propi badalot. Les obertures en aquest badalot donen llum natural a l’escala, construïda a partir de quatre trams de volta catalana i un ample ull d’escala que permet il·luminar tota la casa.

Es vol conservar el major nombre de trets característics de la casa. Es manté la configuració de l’edifici principal i tota l’estructura portant: de parets de fàbrica ceràmica i mamposteria,  sostre de bigues i llates de fusta, i sobretot, la gran  escala central.

L’objectiu és donar llum i amplitud a totes estances de l’habitatge, cercant la màxima fluïdesa en un habitatge funcional i polivalent, amb espais flexibles i oberts, però alhora, fàcilment segregables i autònoms. En planta baixa es construeix un vestíbul-aparcament donant a carrer, amb la sala-cuina-menjador, ocupant el volum en planta baixa (mes profund que la resta de plantes) que dona al pati. A les plantes pis s’organitzen tres habitacions exteriors (una per façana) i un gran estudi en planta segona mirant el pati interior. Els paquets d’aigua (de nova construcció), són caixes de fusta que inclouen els diferents armaris de les estances.

Al fons del pati es rehabilita la construcció annexa existent, com a estudi musical totalment insonoritzat (el propietari és músic professional). Es rehabilita l’escala exterior i la coberta de l’annex, que serà el solàrium de la casa,  el lloc de la parcel·la on toca el sol tot l’any.

Les dues façanes reben tractaments totalment diferents: a la façana a carrer, es conserva la composició original de doble eix vertical. L’eix principal, format per la porta d’accés i els dos balcons es conserva, mentre que en el secundari, s’amplien finestres en les plantes superiors, i en planta baixa, es construeix una gran porta d’accés per vehicles. En la façana interior, es generen tres noves obertures, de grans i diferents dimensions cadascuna. En la planta segona es crea un nou balcó corregut a partir d’una estructura metàl·lica totalment independent.

Les actuacions de rehabilitació es  treballen amb criteris de bioconstrucció i sostenibilitat: la façana es rehabilita totalment amb un estucat de calç recuperant el color original i els esgrafiats que apareixen en la cornisa superior de la casa. En la planta baixa, tots els arrebossats interiors són de calç, amb parets estucades al menjador, per facilitar la transpirabilitat dels murs existents. Els nous forjats i envans són d’entramat lleuger de fusta.

Projectes

Tots