Rehabilitació d’una casa de cos a Mataró

Home
Rehabilitació d'una casa de cos a Mataró

Rehabilitació d’una casa de cos a Mataró

2-ALÇAT-CARRER-F-PAULA

 

3-PLANTES

 

4-SECC-BB

 

5-SECC-TRANS

 

6-ALÇ-CARRRER

 

7-ALÇ-PATI

 

8-PB-EA-plantes_cop

 

9-PB-EA-secc

 

FAÇANA PPL

IMG_7103

PATI

ESC

REHABILITACIÓ D’UNA CASA DE COS 
Mataró

Superfície:
Superfície reformada: 317,24m2
Projecte:  
Decembre 2016-Maig 2017
Execució:
Julio 2017-
Promotor: 
Privat
Autor:
Ar47 Estudi d’arquitectura
Constructor: 
Sancas
Façanes Taragüell-Borrell (façana)
Fotografía :
Roger Jornet (estat actual)
Modelatge 3D i Infografia:
Oriol Lloret

Sempre hem cregut que els projectes han de respondre a les necessitats i anhels dels seus promotors i usuaris, partint d’un curòs estudi de l’emplaçament i les preexistències inicials. Així que, quan et vé un amic de tota la vida i t’encarrega la rehabilitació d’una casa de cos, al teu poble, la il·lusió inicial es converteix en  màxima exigència, ja que, entens que tens totes les eines d’inici per aconseguir un òptim resultat.

Es tracta de la rehabilitació d’una casa tradicional de poble a Mataró, en un carrer de vianants, que té un nivell de protecció D de patrimoni en tot el carrer. La casa, construïda al 1.900 consta de planta baixa i dues plantes pis. El cos principal es conserva en l’estat original i només les construccions annexes, aparegudes al pati són posteriors.

La casa s’estructura a partir d’una escala central que organitza l’habitatge en dos estances, una a cada façana. L’escala puja fina la coberta, generant el seu propi badalot. Les obertures en aquest badalot donen llum natural a l’escala, construïda a partir de quatre trams de volta catalana, amb tres trams de graons i un ample ull d’escala que permet il.luminar tota la casa.

Es parteix de voler conservar el major nombre de trets característics de la típica casa de cos de Mataró. Es manté la configuració de les edificacions actuals i tota l’estructura portant de parets de fàbrica ceràmica i mamposteria,  el sostre i les cobertes, de bigues i llates de fusta i la solera de plaques encadellades ceràmiques i també l’escala central.

L’objectiu és donar llum i amplitud a totes estances de l’habitatge, cercant la màxima fluïdesa en un habitatge funcional i polivalent, amb espais flexibles i oberts, però alhora, fàcilment segregables i autònoms.

En planta baixa es construeix un vestíbul-aparcament donant a carrer, amb la sala-cuina-menjador, ocupant l’actual volum en planta baixa (mes profund que la resta de plantes). A les plantes pis s’organitzen tres habitacions exteriors (una per façana) i un gran estudi en planta segona mirant el pati interior. Els paquets d’aigua (de nova construcció) són caixes de fusta que també inclouen els diferents armaris de les estances.

Les dues façanes reben tractaments totalment diferents: a la façana a carrer, es conserva la composició original de doble eix vertical. L’eix principal, format per la porta d’accés i els dos balcons es conserva, mentre que en el secundari, s’amplien finestres i en planta baixa es construeix una gran porta d’accés per vehicles. En la façana interior, es generen tres noves obertures, de grans i diferents dimensions cadascuna. En la planta segona es crea un nou balcó corregut a partir d’una estructura metàl·lica totalment independent.

En les actuacions de rehabilitació s’incorporen  criteris de bioconstrucció i sostenibilitat: morters de calç per façana, arrebossats de terra interiors i nous forjats i envans d’entramat lleuger de fusta, amb aillaments inferiors tèrmics en planta baixa i acústics.  A nivell d’instal.lacions es vol aconseguir un bon funcionament climàtic per mitjà de les ventilacions creuades, l’aillament de façanes i cobertes, noves fusteries amb proteccions solars de lames,  la xemeneia solar de l’escala i la instal.lació d’aerotèrmia.

Al fons del pati es rehabilita la construcció annexa existent, com a estudi musical totalment insonoritzat (el propietari és músic professional). És rehabilita l’escala exterior i la coberta de l’annex, que serà el solàrium de la casa,  el lloc de la parcel.la on toca el sol tot l’any.

Projectes

Tots