Plaça Font del Lleó

Home
Plaça Font del Lleó

Plaça Font del Lleó

ar47_font-lleo_2

 

 

 

ar47_font-lleo_3elements-interes-i-arqueologia-2

 

 

ar47_font-lleo_4activitats

 

ar47_font-lleo_5vistes

 

 

 

ar47_font-lleo_6-traces

 

 

 

ar47_font-lleo_10planta

 

ar47_font-lleo-11

Concurs d’idees de reurbanització de la Plaça Font del Lleó
Proposta guanyadora
Caldes de Montbui

Superficie: 
3.000m2
Concurs:
Juny 2016
Convocant:
Ajuntament Caldes de Montbui
Autor: 
Volta arquitectura
Ar47 Estudi d’arquitectura
Imatges:
Graft

Mònica Barrio
Volta arquitectura

Situada al bell mig del Casc Antic de Caldes de Montbui, la plaça de la Font del Lleó és el punt neuràlgic de la població. Tres són els elements que fan d’aquesta plaça el cor del poble:

 Entorn historiogràfic: La confluència d’elements històrics, com la Font del Lleó (originàriament d’aigua calenta), les termes romanes (actualment espai museístic), juntament amb equipaments principals del poble, com l’ajuntament i la vila termal (balnearis i Museu Thermàlia), converteixen la plaça en l’epicentre de la vila. Sota la pròpia plaça, s’amaguen restes romàniques de les primeres Termes.

 Escenari de festes i actuacions: l’Escaldàrium, els Castellers, Bastoners i Gegants entre d’altres; i de fires i mercats, l’Olla i la Caldera, Ecològic, d’artesans o la Fira de Nadal. La plaça és el punt de trobada de les grans activitats i aglomeracions ciutadanes.

 L’aigua termal: La font és el brollador d’aigua termal més característic de la població, amb l’aigua que surt a 74º C de temperatura. Sota la plaça es troba la font d’on surt l’aigua calenta que es distribueix pels diferents Balnearis i espais termals de la Ciutat. L’alta temperatura de l’aigua, fa que, en dies de molt fred es pugui observar el vapor d’aigua que efloreix pels llambordins de la plaça.

 La urbanització de l’actual plaça requereix, des de fa molt de temps, d’una proposta integral. Finalment l’Ajuntament ha organitzat un concurs d’idees, del qual, la proposta realitzada per nosaltres formant equip amb Volta, a resultat la guanyadora.

 La proposta respon a la necessitat de tractar la plaça com a nexe entre tots aquests elements que la conformen, alhora que potenciar i facilitar totes les activitats que s’hi duen a terme, tant les multitudinàries com les del dia a dia. Endreçar i organitzar l’espai, donar resposta a les exigències de l’entorn sense estridències, generant un espai net, potent i integrador.

 Tota la plaça es resol amb un únic pla inclinat, que garanteix l’accessibilitat, posa en valor els diferents elements històrics, i que, permet flexibilitat i versatilitat, per poder realitzar les diferents activitats que s’hi celebren.

 La nova plaça es materialitza amb un paviment que fa referència a la tradició de la vila i recupera la llamborda original de la pròpia plaça. Dos són els les llambordes utilitzades: d’una banda, la peça que és reutilitzada (mecanitzada prèviament per fer-la plana) situada en la zona central, i l’altra, una nova llamborda de granet, situada als perímetres i davant de l’ajuntament; establint així, un nexe d’unió entre antiguitat i actualitat.

 Es recuperen les traces històriques del natatium (situat enfront les Termes), redibuixant en el nou paviment el perímetre original , mitjançant un tractament abuixardat de les peces de llamborda, que permet una lleugera alteració de la seva textura. Un dels objectius del projecte és fer aflorar l’aigua termal en la plaça, fent-la circular acotadament entorn les Termes.

 Finalment es disposen els elements urbans, el mobiliari, la il·luminació i la vegetació al costat oposat dels elements d’interès deixant el màxim espai lliure possible al centre de la plaça per tal de maximitzar-ne la flexibilitat.

Projectes

Tots