Rehabilitació del Cementiri Vell de l’Escala

Home
Rehabilitació del Cementiri Vell de l'Escala

Rehabilitació del Cementiri Vell de l’Escala

2_ar47_cementirivelldelescala_rehabilitació_cementirimari

3__ar47_cementirivelldelescala_rehabilitació_cementirimari

4_ar47_cementirivelldelescala_rehabilitació_cementirimari

5_ar47_cementirivelldelescala_rehabilitació_cementirimari

6_ar47_cementirivelldelescala_rehabilitació_cementirimari

7_ar47_cementirivelldelescala_rehabilitació_cementirimari

rehabilitació_cementiri_mariner_escala_obra-(12)

1_EMPLAÇAMENT

 

ar47_3_evolució_cementirivelllescala

2_AXO-BIOGRAFIA

3_PLANTA GENERAL

Microsoft Word - 00-PORTADA I INDEX.docx

 

ar47_cementiri_mari_lescala_alçat ninxol

7.Detall NÍNXOL_1-20

rehabilitació_cementiri_mariner_escala_obra-(6)

rehabilitació_cementiri_mariner_escala_obra-(10)

estat actual_ar47_cementirivelldelescala

 

Rehabilitació del Cementiri Vell de l’Escala
c. del Gregal nº3, l’Escala

Projecte FINALISTA en els Premis de Arquitectura de les Comarques de Girona 2019 

Superfície:
3.829m2
Projecte:
Octubre 2016 – Abril 2017
Executiu:
Abril 2017
Execució:
Octubre 2018 – Desembre 2018
Promotor:
Ajuntament de l’Escala
Autor:
Territoris XLM – Ar47 Estudi d’arquitectura
Tècnic responsable:
Gaietà Bigarós
Constructor:
Patrimonio Inteligente S.L.
Col·laboradors:
Oriol Lloret
Marina Vila
Fotografies
Lluís Bernat

Projecte realitzat amb col·laboració amb el despatx d’urbanisme de TerritorisXLM, autors d’un extens document d’informació i diagnosi previ, on s’analitza el context i evolució històrica, tant del Cementiri com de l’Escala.

El Cementiri Vell de l’Escala, també anomenat Cementiri Marí, és un petit recinte clos que ha quedat pràcticament congelat en el temps. Es tracta d’un cementiri rectangular, de petites dimensions, un conjunt d’estil neoclàssic, amb una arquitectura senzilla, popular i mediterrània, de parets emblanquinades amb calç i paviments ceràmics.

El Cementiri es construeix en varies fases, durant un període de més de 100 anys, des del 1835, en que es construeix el Primer Recinte, fins al 1932, en que es tanca l’atri d’accés. El Cementiri està organitzat en tres recintes consecutius, buscant recolliment i intimitat. Un dels seus factors d’interès és la claredat tipològica. De geometria rígida i de jardineria controlada, té, en el nínxol la unitat funcional i tipològica, a partir del qual s’organitza el cementiri. El nínxol és quelcom mínim i racional, realitzat amb tècniques populars. El Cementiri Vell de l’Escala és un dels exemples més clars unitaris i millor conservats del Neoclassicisme a Catalunya.

La coherència del model i el manteniment de la tipologia del nínxol doble en tot el conjunt, permet una lectura unitària de tot el recinte, de gran bellesa i senzillés.  La unitat està constituïda per la superposició en alçada de dos o tres sepulcres segons el cas, i rematades amb un timpà central i dos petits elements arrodonits, adossats al timpà que donen continuïtat al conjunt i articulen cada unitat formal amb la següent.

Es realitza un estudi de cada element constructiu que configura el conjunt, i de les seves patologies. Les actuacions principalment són de manteniment i consolidació dels diferents elements, essent molt pocs els elements reestructurats, reconstruïts o reintegrats dins el conjunt.

Em tingut la sort de contar amb la col·laboració, durant l’obra, d’en Gaietà Bigarós, aparellador municipal que ens ha ajudat en la direcció d’execució, i amb el treball, delicat i respectuós de la gent de Patrimonio Inteligente, amb els quals em pogut recuperar l’esplendor d’aquesta joia, amb una actuació senzilla i delicada. Ara sols queda cuidar-la, disfrutar-la i mantenir-la.

Noticia final obra

Projectes

Tots