Processos

Home
Processos

A Sant Feliu de Guíxols hem començat a construir un habitatge segons principis de la Geobiologia i la Bioconstrucció. Aquest projecte, que està essent una nova experiència pel despatx, neix de la necessitat de la propietat (una persona electrosensible) de construir una casa sana, i com diu Mariano Bueno, reparadora.

En Mariano (el principal expert en Geobiologia i Bioconstrucció de l’estat), ha assessorat el disseny de la casa des del principi, marcant les xarxes tel·lúriques del terreny i les falles del subsòl. A partir del dibuix de la planta de la parcel·la, on es van marcar aquestes xarxes, es va anar situant les diferents dependències, evitant les zones geopatògenes (principalment els creuaments de les línies) creades per les quadricules de les línies de Curry y Hartmann.

Des del primer moment, sabíem que la casa la construiria en Xavi Puig (de Casa Alternativa Puig ), constructor especialista en bio construcció (que fou el que ens va recomanar a la propietat). L’habitatge, que té una A en Qualificació Energètica, està construït amb parets de 30cm. de BTC (blocs de terra comprimida). L’aïllament tèrmic és de plaques de suro en façana i panells de fibra de fusta en coberta. L’acabat és d’arrebossat de calç exterior i de terra projectada interior (que és la sol.lució que millor garanteix un control higroscòpic de l’ambient).

Un dels temes més delicats del projecte, ha estat que, s’ha descartat treballar amb ferro, ja que és un material molt conductor. Totes les armadures s’han substituït per barres corrugades de fibra de vidre. Els forjats i cobertes són de bigues de fusta.

L’altre tema molt important de la casa, són les instal·lacions bio compatibles. Assessorats per l’expert Josep Maria Del Campo, s’ha estudiat com minimitzar els camps el.lèctrics i electromagnètics artificials, que provoquen desequilibris biològics. S’ha tingut especial cura amb la presa de terra, realitzada amb grafit. Els cables són apantallats, i els caixetins tornen a ser de grafit.

Esperem poder-vos anar explicant la construcció de la casa, que suposarà el principal repte i aprenentatge d’aquest projecte.

ar47_bioconstruccio_pl

ar47_bio_armat

La setmana passada es va celebrar el primer aniversari del Taller de reparació cultural, social i sostenible de Can Fugarolas. Durant aquest primer any, s’han consolidat les diferents activitats que configuren el Centre. Hem col·laborat en l’assessorament de les petites obres d’arranjament que s’han anat realitzant, principalment les referides al ecocooworking. En aquest espai, que ocupa mitja planta del primer pis, s’ha habilitat un zona de  treball amb els mínims recursos disponibles (aportats pels propis usuaris).

Enfront la impossibilitat de rehabilitar les façanes principals (configurades per uns grans panys vidriats, de les quals, falten moltes finestres), s’ha construït una segona pell, reculada 1 metre, que ha generat una galeria exterior, que funciona com a hivernacle a l’hivern, i com a balcó i ràfec de protecció solar a l’estiu. La façana està composada a partir de la reutilització de vidres, portes i finestres donades per diferents industrials de Mataró. Una lleugera estructura de rastrells de pi, configura l’entramat estructural, on, les parts opaques són un doble panell de fusta OBS amb aïllament interior. Algunes d’aquests panys opacs es poden desmuntar o obrir, per tenir una ventilació permanent els mesos de calor.

fugarolas_int2_ar47

fugaroles-vert

La setmana passada es va celebrar el primer aniversari del Taller de reparació cultural, social i sostenible de Can Fugarolas. Durant aquest primer any, s’han consolidat les diferents activitats que configuren el Centre. Hem col·laborat en l’assessorament de les petites obres d’arranjament que s’han anat realitzant, principalment les referides al ecocooworking. En aquest espai, que ocupa mitja planta del primer pis, s’ha habilitat un zona de  treball amb els mínims recursos disponibles (aportats pels propis usuaris).

Enfront la impossibilitat de rehabilitar les façanes principals (configurades per uns grans panys vidriats, de les quals, falten moltes finestres), s’ha construït una segona pell, reculada 1 metre, que ha generat una galeria exterior, que funciona com a hivernacle a l’hivern, i com a balcó i ràfec de protecció solar a l’estiu. La façana està composada a partir de la reutilització de vidres, portes i finestres donades per diferents industrials de Mataró. Una lleugera estructura de rastrells de pi, configura l’entramat estructural, on, les parts opaques són un doble panell de fusta OBS amb aïllament interior. Algunes d’aquests panys opacs es poden desmuntar o obrir, per tenir una ventilació permanent els mesos de calor.

fugarolas_int2_ar47

fugaroles-vert

Aquest cap de setmana es va celebrar la festa inauguració de les obres de reforma dels espais exteriors de l’Ateneu. Ens van convidar a que expliquéssim les obres realitzades als veïns i participants a la festa, amb els quals, vam realitzar una passejada pels espais rehabilitats. En aquest enllaç podeu veure un VIDEO de l’acte, amb una petita explicació nostra sobre l’obra.

 Estem pendents del reportatge fotogràfic per explicar-vos aquest projecte, que va començar com un encàrrec de nova pavimentació, i s’ha convertit en una rehabilitació quasi integral de tots els espais exteriors de l’Ateneu

not_ate2

not_ate3

Fotografies: Ajuntament de Cerdanyola J.R.U

Hem col·laborat a petició del Comissionat de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona , en l’estudi de la repercussió de la implantació d’una grua de gran tonatge a la Plaça Catalunya, per tal de fer possible l’espectacle Xarxa Humana de La Fura dels Baus, com a cloenda de la 19ª Mostra d’Associacionisme  de Barcelona en el marc de les Festes de la Mercè.

Cloenda 19a Mostra d’Associacions de Barcelona. Fotografía de Pere Virgili

Acabem d’acabar el projecte d’un Habitatge unifamiliar a Begues. Podeu veure el projecte a la nova fitxa que acabem de pujar a la pàgina web. Esperem poder començar la construcció de la casa pròximament.

Ja podeu veure el reportatge fotogràfic de la segona fase de les obres de reforma dels espais exteriors del Grup Immobiliari Escorial. Es tracta de l’àmbit situat entre: el carrer Escorial i  el carrer Encarnació fins la “torre” d’habitatges. Les obres es van finalitzar el passat mes de març. Queda pendent la tercera fase de les obres, de la que estem en fase de redacció del projecte.

Entendre la natura. Fonaments d’una cultura de la sostenibilitat és un llibre digital de descàrrega gratuïta que us volem recomanar

 El llibre està escrit per Jordi Pigem, filòsof de la ciència, escriptor i un dels principals pensadors i divulgadors sobre qüestions d’ecologia i sostenibilitat del nostre país. En aquest llibre, fa un breu repàs sobre el seu pensament, on reafirma que els valors que ens condueixen a una societat més sostenible, són també els que més contribueixen a la vertadera felicitat personal.

 El llibre està publicat per el CADS (Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible), un òrgan assessor de la Generalitat, que els darrers anys ha anat editant una sèrie de publicacions que també es poden descàrrega, com ara: Revalorar el món. Els valors de la sostenibilitat, escrit pel propi Jordi Pigem o Cap a un Habitat(ge) Sostenible, llibre coescrit, i coordinat per  Manuel Gausa

Una de les conseqüències de la crisis d’aquests darrers anys, és que molts ajuntaments han tingut que replantejar-se la política de nous equipaments. Enfront la impossibilitat de construir-ne de nous, sorgeix la possibilitat de, amb unes inversions de molt menor cost,  rehabilitar, actualitzar i remodelar l’actual parc d’equipaments. S’analitzen les mancances i necessitats de cadascun dels equipaments, per tal de poder establir un pla d’actuació a curt i llarg termini.

 L’objecte del projecte és la remodelació dels espais exteriors del Casal de Joves Altimira, i la reforma parcial dels seus interiors. El Casal és un petit equipament cultural de la ciutat de Cerdanyola. Situat en ple centre de la ciutat, al costat del Passeig del Riu, es tracta d’un edifici rectangular de dues plantes de més de 30 anys.

 A nivell d’interior,  es tracta d’una reforma parcial, per tal de donar resposta a les noves necessitats funcionals. S’habiliten dues sales en planta baixa, una d’us polivalent i l’altra per tallers, i una petita sala en planta pis. La reforma planteja també donar solució als actuals problemes d’accessibilitat del Casal. Es construeix un ascensor interior i una nova escala exterior, per tal que, els bocs d’assaig per músics, puguin funcionar en horaris independents als del Casal. També s’aposta per anar adaptant el Casal a les noves exigències de sostenibilitat i eficiència energètica. Es reforça els aïllament en tots els paraments on s’actua, i es canvien algunes de les fusteries exteriors, per tal de reforçar el seu aïllament tèrmic i acústic.

A nivell d’exterior es planteja la reforma de la urbanització de tot el front del Casal, actualment en molt mal estat.  Una nova pavimentació de peça prefabricada de formigó destonificada  20×40, construirà  una catifa geomètricament relacionada amb l’edifici, esdevenint  un espai exterior del propi Casal on realitzar jocs i activitats pels joves i connectant-se al Passeig del Riu i la ciutat.

Es mantenen la majoria d’arbres actuals de l’àmbit. A partir dels arbres existents, es crea una  alineació d’arbrat entre el Passeig i el Casal, que acoti i reculli  l’espai del Casal. S’eliminen totes les grades perimetrals i es substitueixen per parterres verds sobre elevats, construint un fons verd, i creant un llarg banc continu de formigó prefabricat perfectament ombrejat.

noticies_ar47_1casal

noticies_ar47_2casal

Hem acabat la rehabilitació d’un pati d’escala de veïns, en un edifici de principis del segle passat, situat al barri de Gràcia. Ha estat una experiència molt interessant, ja que el que en principi era un projecte de reparació d’un seguit d’esquerdes aparegudes en el pati, s’ha convertit en un projecte de rehabilitació integral dels espais comuns de la finca. S’ha cercat fer una rehabilitació molt respectuosa amb el disseny original. Hem recuperat les tècniques originals d’esgrafiats, veladures i estergits, per tal de recuperar l’esplendor de la decoració original . Hem treballat amb estucats de calç al foc i totes les pintures són de silicats naturals, de l’empresa Kleim.

Felicitar a en Ramon Canudas i tot el seu equip de Dex-nivell per la feina realitzada. Us adjuntem un recull de fotos de l’obra acabada.

noticias_escalera_1

noticias ar47_escalera_3

noticias ar47_escalera_4

noticias ar47_escalera_5


1 5 6 7 8 9 10