Escola bressol la Blaveta

Home
Escola bressol la Blaveta

Escola bressol la Blaveta

PRAT_2vistapajaro

 

PRAT_3seccion

 

 

PRAT_4alzado

 

 

PRAT_5esquemas

 

 

 

 

PRAT_6emp

 

 

PRAT_7planta

 

PRAT_8_seccion_bioclimatica

PRAT_9_esquema estructural

Concurs amb la Constructora de Calaf per la construcció de l’Escola Bressol La Blaveta

Avinguda del Remolar/Avinguda Pompeu Fabra, El Prat de Llobregat

Superfície:
984m2
Projecte: 
Juny 2009
Convocant: 
Ajuntament del Prat de Llobregat
Autor:
Ar47 Estudi d’arquitectura
Constructor: 
Constructora de Calaf

Ens vam presentar a aquest concurs en l’etapa que estàvem realitzant el projecte del Ceip Riu Sec. Es tractava d’un concurs de proposta amb constructora. A partir de l’experiència de les ultimes cases amb fusta contra laminada (KLH), i amb la col.laboracio dels Germans Verdaguer, vam cercar una constructora interessada en presentar una proposta en aquest sistema constructiu. Constructora de Calaf va accedir a presentar-se amb nosaltres. Entenem que és un sistema molt adequat, ja que:

-És un tipus de construcció tova, que genera uns espais molt acollidors i càlids.

-És el sistema industrialitzat de cicle obert i material biosfèric, amb el menor impacte mediambiental, amb uns terminis de construcció molt ràpids.

-Els seus costos són molt competitius en construccions en planta baixa.

Aquesta decisió és prèvia a la realització de la proposta, ja que, configura i condiciona l’organització del projecte. L’Escola es situa al front nord, ocupant tot l’ample de la parcel·la. Això permet organitzar el pati a sud i tenir totes les aules d’infants ben orientades. L’edifici s’organitza en quatre cossos, que generen un espai central, aprofitant que cadascun s’alinea a un dels carrers que la delimiten. Els dos cossos principals, de quatre aules cadascun, es situen a la façana sud, mentre que els altres dos, de menors dimensions, s’alinien a l’avinguda Pompeu Fabra, creant un pati entre ells.

L’accés es produeix per la cantonada amb el carrer Tibidabo, la qual, s’eixampla generant una espai d’accés exterior, conservant algun dels arbres de la reserva natural. La resta de la vorera del carrer Tibidabo també s’amplia per poder donar servei als diferents accessos de l’Escola i del CEIP.

L’espai central que es genera entre els 4 cossos és de forma irregular, i funciona com a sala polivalent i gran distribuïdor de totes les aules i serveis, i oberta als dos patis. Els cossos de la façana nord acullen, a part dels serveis i la cuina, l’aula de nadons i la de serveis d’infància, les quals s’organitzen al voltant d’un pati de menor dimensions i més tranquil. L’aula de serveis té accés directe des de la cantonada amb l’Avinguda Remolar.

Volumètricament, cada cos es soluciona amb coberta  inclinada d’una sola aigua. És crea, a nivell de secció, un conjunt de tres cobertes que van decalant-me, reduint la seva pendent i creant un lluernari a nord en cada cos.

La secció del projecte s’estableix a partir de criteris mediambientals. A l’estiu, es reforça la protecció solar  mitjançant el gran ràfec que s’allarga amb un brise-soleil corredís,  i  s’estableix una fàcil ventilació creuada, aprofitant el joc de cobertes. A l’hivern, la menor inclinació del sol, permet més entrada de llum que escalfa la solera, que actua d’element d’inèrcia i radiació, reforçat amb la col·locació d’un terra radiant.

Projectes

Tots