Noticies

Home
Obra

A Sant Feliu de Guíxols hem començat a construir un habitatge segons principis de la Geobiologia i la Bioconstrucció. Aquest projecte, que està essent una nova experiència pel despatx, neix de la necessitat de la propietat (una persona electrosensible) de construir una casa sana, i com diu Mariano Bueno, reparadora.

En Mariano (el principal expert en Geobiologia i Bioconstrucció de l’estat), ha assessorat el disseny de la casa des del principi, marcant les xarxes tel·lúriques del terreny i les falles del subsòl. A partir del dibuix de la planta de la parcel·la, on es van marcar aquestes xarxes, es va anar situant les diferents dependències, evitant les zones geopatògenes (principalment els creuaments de les línies) creades per les quadricules de les línies de Curry y Hartmann.

Des del primer moment, sabíem que la casa la construiria en Xavi Puig (de Casa Alternativa Puig ), constructor especialista en bio construcció (que fou el que ens va recomanar a la propietat). L’habitatge, que té una A en Qualificació Energètica, està construït amb parets de 30cm. de BTC (blocs de terra comprimida). L’aïllament tèrmic és de plaques de suro en façana i panells de fibra de fusta en coberta. L’acabat és d’arrebossat de calç exterior i de terra projectada interior (que és la sol.lució que millor garanteix un control higroscòpic de l’ambient).

Un dels temes més delicats del projecte, ha estat que, s’ha descartat treballar amb ferro, ja que és un material molt conductor. Totes les armadures s’han substituït per barres corrugades de fibra de vidre. Els forjats i cobertes són de bigues de fusta.

L’altre tema molt important de la casa, són les instal·lacions bio compatibles. Assessorats per l’expert Josep Maria Del Campo, s’ha estudiat com minimitzar els camps el.lèctrics i electromagnètics artificials, que provoquen desequilibris biològics. S’ha tingut especial cura amb la presa de terra, realitzada amb grafit. Els cables són apantallats, i els caixetins tornen a ser de grafit.

Esperem poder-vos anar explicant la construcció de la casa, que suposarà el principal repte i aprenentatge d’aquest projecte.

ar47_bioconstruccio_pl

ar47_bio_armat

La setmana passada es va celebrar el primer aniversari del Taller de reparació cultural, social i sostenible de Can Fugarolas. Durant aquest primer any, s’han consolidat les diferents activitats que configuren el Centre. Hem col·laborat en l’assessorament de les petites obres d’arranjament que s’han anat realitzant, principalment les referides al ecocooworking. En aquest espai, que ocupa mitja planta del primer pis, s’ha habilitat un zona de  treball amb els mínims recursos disponibles (aportats pels propis usuaris).

Enfront la impossibilitat de rehabilitar les façanes principals (configurades per uns grans panys vidriats, de les quals, falten moltes finestres), s’ha construït una segona pell, reculada 1 metre, que ha generat una galeria exterior, que funciona com a hivernacle a l’hivern, i com a balcó i ràfec de protecció solar a l’estiu. La façana està composada a partir de la reutilització de vidres, portes i finestres donades per diferents industrials de Mataró. Una lleugera estructura de rastrells de pi, configura l’entramat estructural, on, les parts opaques són un doble panell de fusta OBS amb aïllament interior. Algunes d’aquests panys opacs es poden desmuntar o obrir, per tenir una ventilació permanent els mesos de calor.

fugarolas_int2_ar47

fugaroles-vert

Aquest cap de setmana es va celebrar la festa inauguració de les obres de reforma dels espais exteriors de l’Ateneu. Ens van convidar a que expliquéssim les obres realitzades als veïns i participants a la festa, amb els quals, vam realitzar una passejada pels espais rehabilitats. En aquest enllaç podeu veure un VIDEO de l’acte, amb una petita explicació nostra sobre l’obra.

 Estem pendents del reportatge fotogràfic per explicar-vos aquest projecte, que va començar com un encàrrec de nova pavimentació, i s’ha convertit en una rehabilitació quasi integral de tots els espais exteriors de l’Ateneu

not_ate2

not_ate3

Fotografies: Ajuntament de Cerdanyola J.R.U

Ja podeu veure el reportatge fotogràfic de la segona fase de les obres de reforma dels espais exteriors del Grup Immobiliari Escorial. Es tracta de l’àmbit situat entre: el carrer Escorial i  el carrer Encarnació fins la “torre” d’habitatges. Les obres es van finalitzar el passat mes de març. Queda pendent la tercera fase de les obres, de la que estem en fase de redacció del projecte.

Hem acabat la rehabilitació d’un pati d’escala de veïns, en un edifici de principis del segle passat, situat al barri de Gràcia. Ha estat una experiència molt interessant, ja que el que en principi era un projecte de reparació d’un seguit d’esquerdes aparegudes en el pati, s’ha convertit en un projecte de rehabilitació integral dels espais comuns de la finca. S’ha cercat fer una rehabilitació molt respectuosa amb el disseny original. Hem recuperat les tècniques originals d’esgrafiats, veladures i estergits, per tal de recuperar l’esplendor de la decoració original . Hem treballat amb estucats de calç al foc i totes les pintures són de silicats naturals, de l’empresa Kleim.

Felicitar a en Ramon Canudas i tot el seu equip de Dex-nivell per la feina realitzada. Us adjuntem un recull de fotos de l’obra acabada.

noticias_escalera_1

noticias ar47_escalera_3

noticias ar47_escalera_4

noticias ar47_escalera_5

Aquest mes de Març comencem les obres de la segona fase de remodelació de l’urbanització del barri de Ciutat Cooperativa a Sant Boi del Llobregat. Es tracta de la segona actuació dins les quatre programades pels pròxims anys, realitzada a partir d’un projecte global de remodelar tot el barri a partir d’una solució unitària per tot el conjunt.

 Els criteris urbanístics d’intervenció són:
-Regeneració urbanística del barri, amb especial incidència en la reforma dels entorns urbans més degradats i en la disponibilitat de nous espais públics adequats a les noves realitats i necessitats de la població.

-Un barri més ben adaptat per al pas de vianants i amb una mobilitat més senzilla.

-Un barri més amable i acollidor en el disseny de carrers, sense barreres arquitectòniques a la via pública i amb millors condicions d’accessibilitat als habitatges, als equipaments i als comerços.

 Els passatges es resolen amb un únic pla inclinat amb una rigola descentrada, tangencial als ascensors dels blocs, situats a la cara est. A partir del nou pla pavimentat, s’enderrocaran les  jardineres elevades, realitzant una selecció de l’arbrat existent, conservant totes les palmeres i les tipuanes més grans.

 Molts d’aquests arbres queden elevats respecte el pla de paviment. Es construeixen unes grans jardineres elevades de màxim 4×4 metres d’acer corten que han de garantir la correcte supervivència dels arbres. Les jardineres  portaran incorporat en algun dels seus costats un banc de fusta.

Els passatges es completaran amb una nova il·luminació a partir de petits fanals saltejats, cercant donar una aire molt domèstic als passatges, entesos com els patis comunitaris dels diferents blocs i afavorint la relació entre ells.

Constructivament es proposen solucions que plantegen un millor funcionament social i ambiental de tot el conjunt i un menor impacte ambiental en la seva construcció.

noticies_croquis-coop

El passat mes de febrer s’han finalitzat la segona fase de les obres de reforma dels espais exteriors del Grup Immobiliari Escorial. Es tracta dels àmbits situats entre: el carrer Escorial i  el carrer Encarnació fins la “torre” d’habitatges, i de tot el tancament perimetral del carrer Alegre de Dalt, degut als problemes d’incivisme provocats per la proximitat de la sala KGB.

Vist el bon resultat final de tota la intervenció, els veïns ja ens han encarregat el projecte de la resta de la urbanització pendent de remodelació. Es tracta dels passatges interiors, no afectats per la coberta de l’aparcament, però amb problemes d’accessibilitat i falta de manteniment.

Agraïm la confiança dipositada pels veïns i esperem que finalment aquest complex d’habitatges, realitzat entre els anys 1955 i 1962, obra dels arquitectes J. Alemany, O. Bohigas, J.M. Martorell, F. Mitjans, J.M. Ribas i M. Ribas, patrimoni arquitectònic de la ciutat, recuperi  el seu esplendor; reafirmant la vigència de la seva proposta, on es planteja per primer cop a Barcelona, quatre blocs de poca profunditat sense patis interiors, com a alternativa a l’illa tancada. Aquesta solució permet bon assolellament per a tots els habitatges i l’obtenció  de grans superfícies d’espai lliure per esbarjo, que són el motiu de la nostra intervenció.

noticies_reforma_escorial_2

noticies_reforma_escorial_3

noticies_reforma_escorial_4

El Restaurant  Lasal del Varador, projectat per Ar47, ha guanyat el Premi d’Arquitectura Solar organitzat per Eurosolar (la secció espanyola de l’Associació Europea per les Energies Renovables). S’ha valorat la combinació dels criteris bioclimàtics de l’edifici junt amb la captació  d’energia solar per l’escalfament d’aigua i la generació d’electricitat, amb una instal·lació de 36 plaques solars FV (8,6 kWp) que generen el 25% de las necessitats d’electricitat. La resta de subministrament d’electricitat es subministra per a la comercialitzadora d’electricitat verda Som Energia (a la qual us animem a que us doneu alta).

http://www.energias-renovables.com/articulo/eurosolar-otorga-los-premios-solar-2013-20131106

El passat mes de juliol, el diari LA VANGUARDIA va publicar un reportatge sobre la reforma i ampliació de la casa al Putxet finalitzada a mitjans del 2012.

Des del passat setembre hem començat la segona fase de les obres de reforma dels espais exteriors del Grup Immobiliari Escorial, Es tracta de l’àmbit situat entre: el carrer Escorial i  el carrer Encarnació fins la “torre” d’habitatges. Està previst que les obres durin fins el pròxim mes de desembre. Quan acabem aquesta fase, quedaran resolts tots els problemes de filtracions de la coberta de l’aparcament i tot el tancament perimetral del conjunt.